hem blogg fyndiga farmor logo idéer kontakt

 
ANNONSER

opsis

convictus

 


 

   


påsk

26 mars
Påsken är tidig i år. På lördag är det påskafton och då har det lovats värme. Just idag snöregnar det ute. Inte mysigt.Burr. På bilden har jag samlat ihop lite påskpysel. Blir du sugen att påskpyssla så här några dagar innan påsk så finns alla under ideer. Glad Påsk!

docka

18 februari
Snart kommer barnbarn nr fyra. Underbart! Har därför försiktigt börjat sticka till baby igen. En liten mjukisdocka är aldrig fel. Och jag lade märke till att alla barnbarnen redan tidig (första månaden) fixerade ögonen på just svartvita mönster. Och de är ju också min favoritcombo.

Sticka dockan så här

collage

27 januari
Så här efter jul och födelsedagar funderar jag lite över vilka gåvor som betyder mest att få. För barnen är det givetvis de åldersrelaterade leksaker som de har önskat och drömt om.

Men för min egen del blir jag extra glad när jag får något som barnbarnen tänkt ut och skapat själva. En av mina allra käraste gåvor är collaget som Em smusslade länge med bakom stängd dörr. Porträttet av mig som hon gjorde av små klippta tygbitar i olika strukturer och färger. Underbar!
Så här gör du collage


katt
djurmasker

28 december
Det är en "skattkista" att ha stuvbitar i allehanda tyger. När barnbarnen ville spela rollspel härom dagen tog jag fram påsen med imiterade djurpälstyger. Pojkarna tände till och ville göra varsin katt/tigermask medan jag kände för en timid pudelmask.

Lätt som en plätt fick vi till varsin enkel djurmask och kunde börja leken i ett nafs.
Gör så här

papier

15 augusti
Kul med papiermaché och ballonger. En period med de pyssligaste barnbarnen gjorde vi djurhuvuden på uppblåsta ballonger. En skål med cellulosaklister och massor av rivet papper, tygbitar spetsar osvblev till mycket personliga skapelser. Kul och kladdigt men så fint när allt torkat. Gör så här


mjukisdjur

18 februari

När det första barnbarnet föddes för snart tolv år sedan tog jag upp stickandet igen efter en paus på cirka 30 år. Och nu har stickorna minsann gått varma igen. Med tre barnbarn har det blivit mjukisdjur, tröjor, mössor...: Fantasin har inga gränser. Och jag stickar nästan alltid på fri hand. Jag tycker mönster är krångligt att följa.
Här kan du få lite inspiration


julgran

1 9 december

Coolaste julgranen signerad Em. Mitt pinnförråd kom till användning som så många gånger. Denna gång en jultavla. En av mina absoluta favoriter.
Gör så här

snöburk

12 december
Lite pyssel till jul. Snöburkar med inre landskap. Jag har alltid varit fascinerad av de klassiska snökulorna man fick i sin barndom. Detta är en förenklad variant som funkar bra. Skaka och njut.
Så här gör du


hundar

2 november
Här är några av alla mina Söderhundar jag gjort av pinnar plockade under mina promenader. De har fått namn efter var jag hittade dom.
Uppifrån och ner: Åke av Årstaviken, Peppo av Nytorget, Eskil av Eriksdalslunden och Victor av Vita Berget.
Så här gjorde jag

askar

1 september

Askar att bli glad av. Ta fram kreativiteten och skapa ett ”litet bo” i en liten hemvikt ask. Garanterat uppskattad uppnuntringspresent. Här är några askar att bli inspirerad av.
Så här viker du askarna
Så här gör du fjärilen
Så här gör du fåret

stenar

18 augusti
Semesterstenarna som fått grafiska mönster. Kanske har det märkts att jag är svag för det svartvita?

mjukisdjur

9 augusti
Ett litet mjukisdjur som får plats i handen. Blir en fin liten present kanske med en hemvikt ask i passande färger.
Så här gör du mjukisdjuret
Så här gör du asken

fåglar

26 juli
Efter en vecka på ön vid havet har jag inspirerats av skränande, dykande, simmande sjöfåglar. Just det svartvita, grafiska har jag utvecklat på mina pappersfåglars vingar. Lätta att göra också för barnen.
Gör så här

insekter

2 juli
Kanske tar du med barnen ut i naturen för att titta på insekter. Insekter är ofta fantastiskt vackra och kan inspirera till att att gå hem och göra sin egen insektsvariant enligt Fyndiga farmors måtto: enkelt, anspråkslöst och kul och alla kan vara med.
Gör så här

igelkott

24 juni
Midsommarafton. Jag har varit ute på en morgonpromenad och plockat blommor (ogräs) i min nära park. Det fick bli en liten krans till igelkottmamman. Glad midsommar!

Jag gjorde igelkottarna så här


katter

16 juni

De här skrammelkatterna har jag gjort till Uno Plupp som älskar när det låter och skramlar. De kan fungera som en typ av marackas, men också locka till att interagera och spela lite miniteater om man har varsin att agera med.
Så här gör du dem

collage

14 juni
Jag snubblade över min och Ems tygsamling och blev påmind om hur kul det är att göra collage. Vi har gjort många genom åren.

När Em var riktigt liten ritade jag först konturen av motivet samt fyllde det med ett lager cellulosaklister. Då kunde Em bara välja bland sina små klippta tygbitar och trycka fast. (t ex. kaninen) Så småningom blev Em något av en collageexpert.
Så här gör du


koltrast
fåglar

6 maj
Nu äntligen våras det och fåglarna börjar ragga med sina olika vackra locktoner. Man får passa på att lyssna och kanske lära sig känna igen lite fler arter för varje år. Koltrast, talgoxe och blåmes känner jag igen på ljuden. Här har jag också roat mig med att i olika tekniker härma deras utseende någor så när.
Koltrasten längst upp gjorde jag så här
Talgoxen och blåmesen gjorde jag så här
Den stickade koltrasten längst ner gjorde jag så här


pinnar

10 april
Pinnar med karaktär. Att samla pinnar med potential och utifrån deras utseende skapa olika karaktärer med färg och lite rekvisita är roligt. Har du idétorka när barnbarnen kommer. Ta med dem på pinnjakt. Garanterad succé.


påsk

4 april
Påskpyssel i repris. Hu, kallt och bistert. Kanske skönt att hålla sig inne med lite påslpyssel. Här är två favoriter. Men det finns fler kul påskpyssel på idesidan.
Hönan med bokstavsfjädrar gör så här
Kyckling med pappersrullar gör så här


kulpåsar

15 mars
Våren är i antågande och jag har köpt vackra glaskulor till barnbarnen. De ska ju så klart ha små påsar att förvara kulorna i. Jag gjorde några varianter som de kan välja bland.
De här små påsarna är är naturligtvis bra till andra småpryttlar man vill samla på ett och samma ställe.
Gör så här

marackas
marackas

16 februari
Marackas till Uno. Nu ska vi ha skrammelorkester. De här låter alla lite olika när man skakar loss. Härligt för en liten herre med vurm för ljud som liknar musik.
Så här gör du marackas med handtag
Så här gör du tiger- och zebramarackas

korsord

1 februari
I dag fem grader kallt med sol och gnistrande vit snö. Vackert. Men längtan efter varmare tider gör sig ändå påmind. Vad passar då inte bättre än att lägga ut några korsord till barnen som associerar till sommar, sol och semestertider. Snart är vi där.
Här kan du skriva ut:
Naturkorsord med blomram
Naturkorsord utan blomram
Insektskorsord


trumma

25 januari
Med en nytt litet barnbarn kommer mycket i repris. Uno som blivit ett år visade tidigt en förkärlek för olika instrument. Den hemgjorda trumman har han mycket roligt med (liksom också Lilla Ru hade i den åldern). Nu har Uno i ettårspresent fått ytterligare en trumma och ett litet leksakspiano som han ”musiserar” (bankar och klinkar) med för glatta livet.
Så här gör du trumman

drake

25 oktober
Unos hörna. Snart 10 månader och nyfiken på det mesta. Men just nu är favoriterna hos farmor xylofonen, trumman och de flygande drakarna som storebror tröttnat på. Drakarna sitter fast i trådar (som en mobil) och svävar så härligt om man buffar till dem.
Jag gjorde drakarna i filt så här.


katter

30 augusti
Med nytt barnbarn blir det favoriter i repris. Katterna är nog roligast för stickaren eftersom de är så härliga att göra. Enkla och fort går det att sticka dem. Hux flux har man fått ihop en hel liten kull. För babyn är de sköna att ta i och klämma på och syr man i en pingla i dem så blir det en katt att vifta med_ skallrakatt!
Gör så här


bollar

22 juli
Bollar till barnbarnen. De här mjuka stickade bollarna med en pingla inuti har alla barnbarnen gillat skarpt. Nu även lilla Uno. Så enkla att göra och så roliga att: rulla, kasta, skaka och förstås att smaka på.
Gör så här

robot

2 juli

När lilla Ru fick syn på alla skruvar och muttrar i verktygslådan satte det fart på hans kreativitet. Äntligen tittade pysselRu fram ur legovärldarna– starwars- ninjagokrigarnas universum. Nu skulle här byggas robotar. Farmor bistod med limpistolen och limmade varhelst lilla Ru pekade. Fantasin triggas om bara materialet är rätt för ens personlighet.

Snygga robotar blev det av lite skruvar och muttrar och jag är imponerad. Skulle inte ha kommit på det själv.
Kolla är

cylar

Lördag 8 maj
Cyklist – javisst! Min devis, alltid. Jag älskar att cykla. Det har jag gjort så gott som dagligen i snart 50 år, i innerstaden mest, eftersom jag bor där. Med barnen och barnbarnen i barnstolen, med matkassar på styret med mindre möbler på pakethållaren, med picknicken i cykelkorgen och vännen cyklandes bredvid... För mig är cykeln oumbärlig. Bästa uppfinningen!

Cykeskulpturer i olika form. Installationen överst är oavsiktlig. Cyklar hämtade från botten av Hammarby sjö. Skulle platsa på Moderna museet.

Cykelmannen i brons är däremot ljuvligt avsiktlig. Den lilla tuffa skulpturen är gjord av konstnären Maire Mänik och finns i Brunnsparken i Gävle. Så häftig!

Ock så mina taffliga (men charmiga?) små cykelskulpturer av ståltråd. Det är kul att av ståltråd i olika färger, pärlor, knappar, stenar... forma, böja, skapa... Inga mästerverk direkt men det är inte heller meningen. Det ska vara kul.
Ståltrådscykel gör så här


kaniner

17 mars
Nämen, snart är det ju påsk. Så fort dagarna flimrar förbi. I dessa coronatider har det inte blivit mycket pysslande med barnbarnen. Därför kommer här en favorit i repris. De här tvåfärgade kaninerna är lite kluriga (men lätta) att göra. Fina är de och pryder galant sin plats i påskriset.
Gör så här

tröja

7 mars
Den nya bebisen kom precis rätt. Den lille pricken avgudas av sina syskon utan tillstymmelse till svartsjuka. Nåja, än så länge.

Som farmor har jag alltid blivit förundrad över att det kan bli något så perfekt på nio månader. Rena undret ju. De egna barnen reflekterade jag inte så kring. De var bara så självklara.

Men det senaste undret måste ju också få en farmors-stickad tröja. Det hör till. Lite stor och lite hipp som happ. Men med instickad kärlek.

Så här gjorde jag tröjan ungefär

askar

25 Januari
Min vän pedagogen – min tålmodiga promenadpartner i alla väder– vill att jag ska tipsa om hur man gör små fina askar. Det gör jag gärna. Det är en av mina och Ems återkommande pyssel. Oj, vad vi har vikt askar genom åren. Stora, små, vackra, (fula vingliga?) tunna, tjocka. Och ett är säkert, de har blivit bättre och bättre ju mer vi vikt. Och så praktiska att lägga alla småsaker i (pärlor etc), som vi använder i vårt pysslande. Och många presentpaket har det också blivit av de vackraste askarna.

Lilla Ru har inte ännu visat så mycket pysselintresse. Men dekorera kan han gå med på. Det är han som snyggat till den röda askens lock.
Så här gör du små kvadratiska presentaskar
Så här gör du små ”tröstaskar”


fjärilar

12 januari
Nyramlad på isgata med ond handled vill jag tänka på annat. Vår, sommar, humlesurr, fjärilsflykt... Corona bort, snälla! Jo visst är det fint att barnen kan åka pulka, få lite vinter. Mina fjärilar får ge mig en försmak av varmare, hoppfullare tider.

Men fantastiska saker händer också. De allra sista timmarna på året föddes ett litet barnbarn. ”Den nye” så perfekt och vacker så det är inte klokt. Och ”Den nyes” första farmorspaket dekorerade jag med min allra vackraste fjäril.

Gör fjärilarna så här



korsord

8 december
Det lackar mot jul och ingenting är sig likt. Kanske blir det en jul i karantän i år. Ett nytt litet barnbarn ska snart födas, så extra hänsyn måste tas. Ingen smitta får komma över tröskeln, så julen får firas i kärnfamiljens hägn. Släkt och vänner får vackert avstå. Det är som det skall.

Jag passar på att inför julen tipsa om lite lätta korsord och knep och knåp som jag gjort till barnen. Tycker man om att klura (som Em gör) så skriv gärna ut korsorden.
Här kan du skriva ut och se mer.
alfapet

29 november
I dag är det första advent. Jag tänder levande ljus och njuter av dess förmildrande sken som lägger lite sordin över malande orostankar.

Nej nu vill jag dela med mig av hur jag och Em njuter av vårt hemgjorda alfapet. I stort sett varje gång Em kommer till mig har vi som ritual att ”spela” åtminstone en omgång alfapet. Om Em får bestämma blir det många gånger. Hon älskar det. Jag med.

När jag var omkring elva- tolv år lärde mig min äldre kusin Janerik detta enkla spel som jag fört vidare till Em. Man ritar alltså upp ett rutnät på fem gånger fem rutor. Sätter sig så att inte motparten ser vad man skriver. Sedan säger man en bokstav varannan gång. Och det är viktigt att placera bokstaven i en ruta innan man går vidare. Satt bokstav får inte ändras.

Jag och Em började med detta för cirka 2 år sedan. Nu är Em nio år och vinner ofta över mig. Det är superkul.
Här kan du hämta färdigt rutmönster att skriva ut

baby

6 november
Livet går vidare trots allt. Det är som det ska vara. Sorger och umbäranden går hand i hand med de stora stunderna av förundran, lycka. Ett litet syskon till Em och lilla Ru ska snart komma till världen. En liten sladdis nio år efter Em och fem år efter lilla Ru. (Bilden ovan är första bilden på Em och lilla Ru tillsammans.)

Fyndiga farmor stickar och syr av hjärtans lust.
De stickade leksakerna här ovan har alla bjällror inuti och kan användas som skallror. De gjorde jag till de första barnbarnen. För tillfället stickar jag små tröjor, men jag påminner om de här små ”skallrorna” för de är enkla och roliga att göra.

Så här gör du bollen
Så här gör du ”giraffen”
Så här gör du hundarna
Så här gör du fisken


dahlior

7 oktober
Den sista vackra söndagen i september fick jag äran att följa med Bee till ridskolan i Enskede. Det var sannerligen en nostalgitripp att få kliva in i ett ridhus igen, känna värmen och dofterna från hästarna som i detta stall stod i sina kliniskt rena boxar med glänsande nyryktade kroppar.

Jag fick förstås nöja mig med att sitta uppe på läktaren och följaBees stolta ridning nere i manegen. Också nostalgi.

En promenad i omgivningen efteråt överraskar. Plötsligt befinner vi oss i en alldeles underbar liten dahliaträdgård. Min och Bees kamera åker fram och vi förevigar de vackra blomstren. Vem kunde ana att dahlior kunde se så olika ut, taggiga, stora, små, bulliga, vita, gula, röda...

Pappersblomman är inspirerad av den utflykten.


naturtavlor

16 september
Nu är det höst. På riktigt. Mitt i vemodet är det så vackert. Bladen gulnar, rodnar, sprakar, äppelträden dignar av frukter och de tidigare blomrika promenaderna kantas nu av torra fröhus, tappade kronblad, bleknande grästuvor men också av nypon. rönn, fläderbär...

Med barnen vill man samla det vackra, spara, göra något av. Kreativiteten vaknar till liv. Också för det okända barn som lämnat stillebenet av nypon på gångstigen till glädje för oss efterkommande vandrare.


cyklar

28 augusti
Sommaren är kort. Men vilken fin sommar det varit ändå – vädermässigt. Trots de ofattbara siffror vi tvingats ta in av döda och sjuka i covid denna sommar så har de dagliga ljumma, varma, soliga promenaderna i naturen varit min tröst. Och cykeln – det främsta av transportmedel – som jag inte nog kan värdesätta, har varit räddningen när kommunala färdmedel måste undvikas.

Den vackert dekorerade cykeln snubblade jag över på en av mina promenader. Den inspirerade mig till att göra ståltrådscykeln med pärlorna.

Bruden på cykeln är inte jag, men det är däremot cyklisten i mitten med converse och flätor. Och favoritpassageraren till höger är förstår lilla Ru.

uggla

20 juli
Bee fyllde åtta år och ett paketdjur hör till vår tradition. Denna gång innehöll paketet den illustrerade ”Harry Potter och den vises sten”. Och den som kan sin Harry Potter vet att alla som går på magiskolan har sin egen uggla som budbärare. Så därför var ugglan ett givet ”paketdjur” den här gången.

Mina paketdjur är alltid lätta att göra och behöver inte bli så perfekta. Det är själva filosofin.
Alla kan.
Gör så här

näsduksträd

5 juni
Nu är det naturen och dess livskraft som tar fokus. Tröst för luttrade själar som väntar på goda prognoser och lättare förhållningsregler.

Nu blommar det unika näsduksträdet nedanför Rackarbacken. De vita, långa bladen hänger likt utropstecken, som löften om kommande vackra sommardagar.

Kastanjerna har släppt sina blommor. Miljontals vita små fjärilsliknande blomblad täcker gångar och gräsmattor på ”min” kyrkogård. Vackert. Då kan jag knyta ihop den här lilla naturrutan med ett pyssel. Fjärilarna med ståltråd och silkespapper som är fina att sätta på paket, i blomman, i fönstret...
Gör så här

Kastanjeblommor på nära håll. Liknar fjärilar.

kastanj


flygplan
Den lila färgen visar vad som är vikt från baksidan.

21 maj

Tack och lov så kan man träffa barnbarnen ute. Inga kramar, inget gosande, men leka, springa, skoja kan man ändå göra. Vår härliga picknick i parken utmynnade i den enklaste lek som roade både fyraåringen, nioåringen och farmor.

Jag blåste såpbubblor som barnen med liv och lust försökte kasta prick på med enkelt vikta flygplan. Och jag lovar, vi hade så roligt att när min stora såpbubbelburk tog slut önskade vi att jag hade tagit med en burk till.
Den enklaste lek blir superkul när man gör det tillsammans.
Så här kan du göra egna såpbubblor


maj

14 maj
Naturen mitt i storstaden är en lisa för oss kringskurna, oroliga stadsbor som behöver få annat än pandemiskräck i tankarna för en stund. Promenaderna med vännen pedagogen ena dagen och vännen Lady andra dagen (med armlängds avstånd) är verkligen bästa medicinen dessa tider. Och ja, bilden är en vy från vår dagliga femkilometersrunda på Södermalm i Stockholm.

Att få följa naturens uppvaknande dag för dag med sin rikliga flora är för mig lycka
mitt i vardagen. Och att ta med en blommande (hägg)kvist för att få det vackert i köksfönstret ser jag inte som ett brott.

Jag drar mig faktiskt inte heller från att sätta till en och annan konstgjord blomma i vasen. I alla fall om de är så tunna, anspråkslösa och skira som mina hemgjorda blomster av silkespapper.
Så här gör du blommorna



paketdjur

25 april
Barnens födelsedagspaket blir extra fina med vikta pappersdjur. Jag har tagit som vana att istället för ett litet grattiskort vika ett djur att sätta på paketen. De är kul att göra och har alltid fallit i god jord. I år ska Em få två igelkottar, en svart och en vit på sina paket.

I dessa coronatider blir det inget traditionellt kalas för Em. Vi får hoppas att få till en träff utomhus med lite avstånd. Det är svåra tider för oss alla, kanske speciellt för oss far- och morföräldrar som inte får krama och vara nära barnbarnen som vi är vana vid.
Så här gör du möss och igelkottar
Så här gör du hunden, apan ...

höna

26 mars
Ytterligare en höna till påsk. Jag vurmar för våra stackars höns som för det mesta har erbarmliga liv men som ger guld. Finns det nåt godare än en äggmacka med kaviar?

Här är i alla fall en höna som får symbolisera mitt yrkesliv. Bokstäver och papper och lite kreativitet. En liten rackare med fjädrar av en slaktad bok.

Den lite mesigare varianten har fått fjädrar av silkespapper. Kanske inte så tokig den heller?
Gör så här

påskhöna

17 mars
Innesittande med coronavarning. Passar på att lägga ut lite påskpyssel. Barnbarnen är snoriga så jag får pyssla ensam. Blåser ute, gymet stängt, Sverige stänger ned. Varningarna haglar. Läge för lite prosaiskt pyssel?
Gör filthönorna så här

ståltråd

10 mars
Lite påskföraning. Jag blir alltid lika förvånad varje år när blomstertorget i kvarteret plötsligt sprakar av färger – fjädervippor i alla dess färger. Så tidigt. Varje vår. Bäst att komma med lite (modest) påskpyssel här då.

Jag plockade fram mina färgade ståltrådar och formade till de här fåglarna. Virade in lite färger här och var på hönan medan kycklingen är snurrad med ”guldgarn”. Modesta fåglar som sagt men ganska fräcka tycker jag själv.

hjärtan

14 februari
Det behöver inte vara alla hjärtans dag för att ge bort ett hjärta. Det är alltid välkommet.
Här några ideer som är lätt och roligt att göra med barnen. Hjärtat av rullade pappersremsor är klistrade innanför en pappform som i sin tur är klistrad på en kartong. Ståltrådshjärtarna har pärlor uppträdda på lite tunnare ståltråd och lindade kring hjärtbasen. De övriga hjärtarna är gjorda av vit lera som barnen tryckt in pärlor och skimrande ”strössel” i.

charader

5 Februari
Lilla Ru, 4 år, är till skillnad från Em och Bee inte alls trakterad av farmorspyssel. Hans stora passion är lego. Och när det gäller att sätta ihop allehanda egenartade farkoster av de små plastbitarna finns det inget stopp på kreativiteten och uthålligheten.

Men en sak har Em, 8 år, Bee, 7 år OCH Lilla Ru gemensamt. De älskar charader. Så mycket skoj vi har med dessa charadkort som jag ser till att utöka allt eftersom. Det är en sann glädje att ha något att ta till som alla åldrar roas av. Och så många olika sätt det finns att med kroppen härma de olika djuren. Hittills har jag gjort 34 olika djur som du om du vill kan skriva ut här nedan.

Charadark 1
Charadark 2
Charadark 3
Charadark 4

kulor

10 december
I dag kom den första snön här som ligger kvar. Äntligen känns det som december. Lite julpyssel i form av favorit i repris har jag och Em knåpat med. Jag har gjort julgranskulor: snurrat garner doppat i tapetklister kring ballonger, doppat silkespapper, spetsar , tyger ... allt möjligt och virat kring ballonger. Väldigt roligt arbete för det blir så bra när det torkat och man får sticka hål på och dra ut ballongen och beskåda sina färdiga alster. Eller att smycka dem ännu lite med glitterlim, pärlor...

Vad Em gjorde? Det är superhemligt. Men hon jobbade på med liv och lust och jag vet att det blev en julklapp som kommer göra succé.

Jag tipsar igen om änglarna som passar så väl i granen som på julpaketen eller medföljande i julbuketten.
Så här gör du julkulorna
Så här gör du änglarna

svärd

9 november
Flickorna Em och Bee har glatt och ivrigt haft pysselverkstad med mig genom åren. Men så kom Lilla Ru. Han är tre och ett halvt och har inte lockats av mina pysselförsök – förrän nu – när jag till slut föreslog att vi tillsammans skulle göra varsitt svärd.

Föräldrarna och jag vill så klart inte uppmuntra vapenlek.
Men trots det har diverse substitut (såsom hoprullade papperark, pinnar osv) fått tjänat som svärd. Så okej om man också kan få in lite kreativitet i leken.

En tjock kartong fick bli stommen. Jag skar ut svärden efter ungefärliga ”svärdmönster” och Lilla Ru fick bestämma hur de skulle designas med silvertejp på bladen och färgglada tejper i övrigt.

En mycket nöjd Ru vill nu varje gång han kommer till mig att vi fäktas och leker pirater (en liten stund, tack och lov) för att sedan gå över till det han verkligen älskar – och aldrig får nog av – att bygga låtsasvärldar i lego.

hamster

4 juli
Bee har fyllt sju år och fått en hamster. Just därför gick hennes kalas i hamsterns tecken. Bland annat hade pappan gjort en fantastiskt fin hamsterpinata fylld med mammans sydda små hamstrar i mjukt sammetstyg. Pang, och småhamstrarna vällde ut ur pinatan. En till varje barn. Mycket uppskattat.

Om man inte är så skicklig på att sy som Bees mamma så kan man enkelt sy mina små möss/hamstrar av filt.
Gör så här

hjärta

13 juni
Bee har gått loss. Intressant hjärta med extra allt. Hjärtformen gjorde hon av de små pappersrullarna vi rullat av olikfärgade papper. Därefter ”fyllde” Bee formen med klister och petade in allt möjligt hon hade i sin ”pysselhurts”. Ett hjärta att bli glad av!

charader

9 maj
Nu vill jag slå ett slag för charadlekar. Så kul vi har tillsammans – både vuxna och barn när korten kommer fram. Så många skratt de framkallar när det hoppas, ålas, kryps... för att skildra de olika djuren.

Nu har jag gjort ytterligare åtta djur som finns för utskrift. Klipp ut bilderna var för sig och klistra upp på kraftig kartong. Baksidan som ska vara likadan på alla kort. (Man ska så klart inte kunna lista ut djuret i förväg genom baksidans särdrag.)

Charaddjur 1
Charaddjur 2
Charaddjur 3


gris

11 april
Bee kom lastad med ingredienser till sitt bästa mellanmål som hon ville lära mig. Frysta hallon, mango, youghhurt och juice mixas till lagom konsistens och hälls i glas. I med sugrör och – slurp – gott!

Men förresten, sa Bee, juiceflaskan kan bli en gris. Sagt och gjort. Vi blandade till en rosa färg, målade flaskan, klistrade på fötter och öron av små pompoms, ögon och knorrsvans.
Rätt likt en gris blev det!



ems ros

31 mars
Em ville göra något riktigt fint till sin älskade moster Marias födelsedag. Eftersom Em är expert på att göra rosor i cernitlera var valet enkelt. Rosen modellerades efter konstens alla regler och klistrades fast på en liten sten som bas.

I mitt pysselskåp hittade hon den lilla asken och – passande nog – ett utskuret M. Med pärlor, limpistol, liv och lust dekorerade hon M:et och asken så här fint.

Att få ett av Ems hemmagjorda alster
i hennes kteativt inslagna paket tycker vi, hennes nära, är det finaste man kan få.

blommor

2 mars
Inte heller på dagens promenad syntes en enda liten tussilago. Jag längtar efter vårlök, blåsiåppor, snödroppar, vitsippor...

Men under tiden gör jag de här pappersanemonerna på grön kvist. Blir faktiskt på riktigt gott humör när jag ser dem lysa som stoppsignaler i mina mörka hörn.
Gör så här

drake

21 januari
De här drakarna har jag sytt till min och Lilla Rus minivärld som hittills bestått av dinosarier, ödlor och allehanda oknytt. Nu är alltså drakarna införlivade och jag och Lilla Ru kan nu också interagera med (snälla) men eldsprutande drakar.

Jag har sytt dem av filt och om du vill veta hur de är gjorda så kan du se det här.

jul

18 december
Så här i sista stund inför julen har jag roat mig med att sy hjärtan av filt. Fyllda med vadd blir de små bulliga, kära hälsningar på paketen. Kanske får de också ett liv efter paketöppningen – i granen.

Lilla Ru bidrog till julstöket. Att baka pepparkakorna var sådär. Men att spritsa var kanon!


ask

djur

13 november
Redan börjar julsakerna synas ute i butikerna. Tidigt men okej då jag smygbörjar med att tipsa om de här rullade små djurkorten som man till exempel kan sätta på julklappspaketen. Eller om man gör dem riktigt fina kan de kanske bli själva julklapparna? Små tavlor som barnen gjort.
Gör så här


halloween

10 oktober
Em och jag har Halloweenpysslat. Jag gjorde en kartong med spöktema och Em dök ner i sin älskade tygpåse för att klippa småsmå bitar i sidenglänsande tyger till en pumpatavla. Em inspireras ständigt av sina tyger och gör de allra finaste små konstverk av dem.
Så här gjorde vi

hästar

18 september
Fyndiga farmor har många besök vilket är riktigt roligt. Och har några av er händelsevis barn eller barnbarn med hästintresse så kan ni göra en insats för min hemsida. Hur då? Jo, genom att köpa en eller båda mina hästböcker som har getts ut på Kikkuli förlag. Då får jag lite royalty som jag kan använda till att hålla denna sida igång.
Se mer av Häst är bäst här.
Se mer av Hästar med hyss här.

Kikkuli, som ger ut böckerna, är ett litet förlag som naturligtvis har svårt att stå sig i konkurrens med de stora förlagen. Reklam är dyrt men en av förutsättningarna för att böcker ska sälja. De måste synas. Kanske kan detta göra att några av er blir nyfikna och slår till med ett köp.
Köp Häst är bäst här
Köp Hästar med hyss här

lera

12 september
Lilla Ru 2,5 år har slutat med blöjor. Plötsligt är han en stor kille med kalsonger.

Pysslandet hos farmor sträcker sig än så länge till att knåda och skära i lera, klippa små små bitar i papper med lilla saxen och att LIMMA. Det går till som så att han trycker ut jättemycket lim på ett papper och trycker snabbt i några glimrande pärlor för att snabbt återgå till att klämma ut ännu jättemycket lim... osv.

Men favoriten är än så länge vattenleken. Lycka är att stå på den lilla stolen vid handfatet, fylla på vatten och lägga i alla ankorna, de små öskaren och svamparna. Sen klämma, ösa, skvätta och – när farmor tittar bort – stoppa blöta svampen i munnen och dricka lite.


dalarna

31 augusti
Årets landskapsresa med vännerna gick till det kanske mest idylliska landskapet – Dalarna. Den ena prydliga byn efter den andra radar upp sig kring Östra delen av Siljan. Faluröda timmerhus med vita knutar, alla med millimeterklippta gräsmattor.

Huset vi hyrt visade sig ligga i en av de genuinare (museala) byarna nära Tällberg. Laknäs by som ligger med strandtomer utefter Siljan.Utsikten från mitt sovrum lämnade inget övrigt att önska.

Utflykterna blev många och berikande för själen. Zorn och Carl Larssons hem var intressanta visningar där man fick ”lära känna” de privata personerna bakom konsten. Zornmuseet visade också Zorn som fotograf vilket fick Lufsen (själv fotograf) att piggna till bakom förkylningsdimman.

Styggforsen (norr om Rättvik) med en fallhöjd på 36 meter var naturligtvis så gott som uttorkad en sommar som denna. Men en anlagd stig kring reservatet som ligger i en vacker orörd skog var väl värd besöket.

Långbryggani Rättvik som är Sveriges längsta 628 meter rätt ut i Siljan är så klart ett måste att gå ut på. Hade det inte regnat den dagen hade vi nog tagit med fikat dit ut.

Falu koppargruva var mycket intressantare än jag förväntat mig. Ett stort område kring gruvan med en slinga man kan gå runt (eller cykla, finns att hyra) med stopp för stugor med minimuseer.

I Rättviks kulturhus fastnade jag för Konstnären Laggar Jan Tigerstrand målning Chevrolet Bel Air från 1957 med hunden RaggarSigne i baksätet. Målad direkt på väggen. Kul.

Hos Grannas Ohlsson i Nusnäs görs Dalarnas stolthet – Dalahästen. Där målas alla hästar för hand, i så kallad krusmålning, vilket gör att alla hästar är unika. Men man kunde också köpa små obearbetade, omålade hästar för en tia styck. Vilket jag naturligtvis gjorde och målade ett par på mitt eget vis. Jag tror att barnbarnen kommer att gilla att måla hästarna.

Fika med utsikt i Tällberg, utställning och vandring i Hildasholms parkträdgård, utflykt till Dalhalla, älgar att klappa, Vidablick – torn med utsikt och –inte minst – alla våra härliga middagar i vårt hyrda hus om kvällarna. Toppsemester.

filtväska

8 augusti
Den här ohemult varma och regnfria sommaren förskräcker. Torrt och gult på gräsmattorna, bränderna är många och svårsläckta och vi förfasar oss. Får denna realitet oss att ta ordet på var mans läpparpå allvar – klimathotet.

Men det lilla livet pågår också. Em och farmorn finner tack och lov nöje i pysslandet. Vårt favoritmaterial – hobbyfilt –har vi nu spånat vidare med och resultatet den här gången har blivit små ”kattväskor”. Men man kan naturligtvis ha dem till annat. Glasögonfodral, pennfodral osv. De här väskorna är i storlek ca 9X15 cm.
Gör så här

bokstav

3 juli
När min dotter och jag för sisådär 25 år sedan hyrde ett paradis i Stockholms skärgård fann dottern en skatt. Där i havsbandet låg nedgrävda vackert blåmönstrade porslinsbitar. Hennes utgrävning resulterade i en ömt bevarad ”skattkista” fylld med de ädla klenoderna.

Jag har i alla år bevarat porslinsbitarna. Och se, nu har de kommit till användning. Em har gjort fina presenter av dem. Tre jubilarer har fått varsin vackert dekorerad initial av Em. Varav den ena så klart är själva skattletaren – Ems faster.

Så här gjorde Em bokstäverna



collage

8 juni
Ems guldgruva – stuvtygspåsen – håller måttet. När Em var tre år fick hon stuvbitar i allehanda färger och strukturer. Många glansiga och glittriga tyger – och en sax. Hon älskade att klippa små, små bitar av sina tyger som hon sorterade i askar. Nya tyger tillkom allteftersom och Em fortsatte att klippa och utvecklades till en virtuos i konsten ”klippa tyg”.

Men så småningom kom intresset av att göra något med de fina, klippta tygbitarna. Vi började göra collage tillsammans. Och det har blivit många genom åren. Roliga, kreativa stunder ihop.

Nu har Em precis fyllt sju år och gör sina collage själv. Porträtten här ovan föreställer mamman till vänster och farmorn (mig) till höger. Väldigt porträttlikt och oerhört uppskattade presenter. Tygpåsen med stuvar har varit och är en av Ems bästa ”pysselkällor”.

Så här gör vi collagen


bees katt

16 maj
Bee kom med sin kreativitet och idén till den här smarta katten. Hon kollade i kylskåpet, väl medveten om att där alltid finns en mjölkkartong. Mjölken hälldes i tillbringare, och kartongen målades svart. Under tiden som kartongen torkade gjorde hon det fina ansiktet. Viktigt med rosa inneröron, tycker Bee. En toarulle delades i fyra bitar som ben. Alla delar klistrades samman med limpistol. En enkel, fiffig och fin katt.

När katten var klar ägnade vi en stund åt att blåsa såpbubblor. Det är roligt, tycker båda flickorna (och lilla Ru förstås) speciellt när de använder den hemgjorda lite segare bubbelvätskan som vi gör själva. Då hinner de fånga dem i luften innan de spricker.

Så här gör du katten
Så här gör du såpbubblor

en

6 maj
När våren kommer igång på allvar är det födelsedag. Em har fyllt 7 år. Hennes önskelista till farmor: Någonting hemgjort!!? Är alla blivande sjuåringar så anspråkslösa?

Nåväl. Jag tog henne delvis på orden. Det blev hemgjort med katt-tema. Ems älskade Mitsy fick stå modell för katten jag gjorde av vår gemensamma lera som jag ”klädde” med fuskpäls. Av kattyget sydde jag ett par tajts. Lådan (hemgjord) fick en veckad katt som ”paketdjur”.

”Fyndiga farmor” blev rörd över det modesta önskemålet men nån ordning får det lov att vara. Ett presentkort till favoritpysselaffären satt inte fel.

Så här gör man tights

Så här gör man veckad katt
Så här gör man kartonger

koltrast

16 april
På tal om fågelsång. Den folkligaste och en av de vackrare kommer ju från koltrasten. Så stilig också. Grafisk, med sin svarta fjäderdräkt och orange näbb. Koltrastens sång är varm, djup, välartikulerad – musikalisk helt enkelt – med en liten gnisslig knorr på slutet av en del strofer. Enligt Naturmorgon i P1 igen.

Jag stickade en koltrast. Den är ganska rolig att gunga upp och ned i tråden som jag fäst i ryggen, tycker både Bee och lilla Ru. Då fladdrar vingarna så det ser ut som den flyger.
Så här gjorde jag koltrasten


talgoxe

12 april
Fågelsång i gryning – det är vår! Mina fågelcollage som är gjorda mer av lust än skicklighet är en tribut till alla fantastiska fåglar och deras vackra raggningslåtar.

Talgoxen, överst kanske inte har den vackraste sången, men den känner man alltid igen. Två eller trestavig drill som på radions Naturmorgon liknas vid en cykelpump som dras upp och ner. Fyndigt.

Blåmesen med sin ögonmask har en betydligt vackrare ton. En klar två- eller trestavig ton som slutar med en drill. Som en silverklocka man skakar och på slutet rullar över ett bord. Naturmorgon igen.

På min gård åkte barnen pulka bara för två veckor sedan. Nu står pulkorna uppradade i den snöfria backen. Inte i väntan på ännu en backlasch väl?

Principen för fågelcollage. Se här.


fiskar

21 mars
Fascinerande fiskar. Bee och Em har med stor iver gjort flera kartongakvarier med noggrant klippta fiskar i allsköns färger. Nu har tvååriga Ru upptäckt fiskarnas fascination och pysslar gärna med akvarierna. Roligast är att dra i snörena så att fiskarna guppar upp och ned.

Stickade fiskar såg jag i en butik och blev inspirerad. I butiken var fiskarna vackra men liksom allvarligare än mina. Både i färg och form. Jag älskar klara färger så jag bredde på lite. De stickade fiskarna passar som första leksak. Pillar man in en pingla blir de som skallror till babyn.
Stickade fiskar gör så här
Akvarium gör så här

höna

1 mars
Vad sägs om en skir höna till påsk? Garner doppade i cellulosklister och lindade kring ballonger ger detta eteriska intryck. Det minimalistiska förstärkte jag genom att använda röd ståltråd till ben, kam och haklapp. Men är det påsk så tarvas lite färg. Det får fjädrarna stå för.
Gör så här

kyckling

20 februari
På vår veckopromenad frågade min vän förskolepedagogen om jag har några nya idéer på påskpynt. Va, tänkte jag som vanlig när helger närmar sig, är det påsk (jul, midsommar...) nu igen? Jag lär mig visst aldrig att som Fyndigafarmor måste jag hela tiden ligga steget före. Ja, men då skyndar jag mig att lägga ut den här ”rullade” kycklingen. Kanske kan min vän entusiasmera sina små adepter med denna.

Jag känner mig i vilket fall som helst ganska stolt över att hon som professionell hittar ett och annat på min hemsida som hon kan ha nytta av i sin verksamhet.
Gör kycklingen så här

blommor

16 februari
I morgon ska jag tillbringa dagen med mitt äldsta barnbarn – sexåriga Em. Jag har – sedan hon var två år – haft förmånen och lyckan att varannan fredag (från morgon till kväll) fått umgås med henne. Hon är den mest kreativa och kloka person jag känner. Så mycket hon lär mig och så roligt vi har tillsammans. Till hösten börjar hon skolan, så då blir fredagarna med henne ett minne blott.

Men ytterligare några månader till blir det kreativa äventyr med Em vid rodret. Ett återkommande pyssel är att vika blommor i alla dess storlekar. Hon använder silkespapper, paketpapper, tidningspapper... de flesta papper som inte är för kraftiga funkar. Em använder dem till att dekorera sina paket, för det blir många hemgjorda presenter som självklart tarvar vackra paket.

Så här viker man blommorna

katter

6 februari
Mera katter. Nu är det tofsar som gäller. Favoritknepet så klart. Med de hästskoformade mallarna. Även Bee (som inte är lika uthållig som Em) gillar att ”tofsa” på det viset. Men inte för länge. Den här gången blev det bara huvudet innan Bee fick nog. Hon valde att klistra på ögonen efteråt. Hm ser nästan ut som en kanin...
Så här gjorde vi katterna


katter

20 januari
Em fick äntligen sin efterlängtade katt 2017. Och det har minsann satt sina spår i hennes kreativitet. Här är några av hennes kattinspirerande alster.

Tavlan till mormor. Här kom hennes påse med stuvbitar till pass. Hon valde ut några ”fina” tygbitar, klippte dem i kvadrater som vi hjälptes åt att sy ihop till ett litet lapptäcke. I mitten på varje lapp sydde hon fast väl utvalda knappar från knapplådan. Ram utskuren i frigolit täckt med självhäftande silverpapper. Och på toppen så klart – en katt.

Kattkudden. Sydd av filt, dekorerad med lite pälstyg och fylld med vadd. Tänkt till katten Mitsys korg.

Katt/musen. En liten leksak till Mitsy. Gjord så här.



 

 


Blogginlägg
tidigare år:

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

 

     


























 
© Copyright fyndigafarmor 2014   Webbproduktion: www.artini.se